fredag 16 december 2011

Saras smaker: Vit chokladmousse med kanelkaramelliserade mandlar och citrussalladVit chokladmousse
4-6 pers

2 äggulor
3 msk sockerlag
180 gr vit choklad
2,5 dl grädde

Smält chokladen i ett vattenbad och vispa under tiden upp äggulorna och sockerlagen i en kastrull under uppvärmning på medelhög värme tills krämen börjar tjockna.

Ta av kastrullen från spisen och blanda ihop äggkrämen och chokladen i en kall bunke. Vispa upp grädden. När chokladen har svalnat vänds grädden i. Börja med hälften så att den blandas väl med chokladen. Rör sedan i resten och vänd den försiktigt så att moussen bli luftig.

Häll upp i önskade glas och låt stå i kylen minst 3 timmar.


Kanelkaramelliserade mandlar

1/2 dl socker
1 msk vatten
1 stänk citronsaft
1 1/5 dl skalade mandlar
1/2 krm kanel

Blanda socker vatten och citron i en liten stekpanna och rör om med en trägaffel under medelhög värme tills sockret börjar smälta, vrid då upp plattans värme. När sockret börjar karamelliseras hälls mandlarna i, rör hela tiden. Låt mandlarna tillagas i cirka en minut, häll sedan upp dem på en tallrik och pudra över kanelen. Låt dem svalna och bryt sedan loss mindre kakor.


Citrussallad
En frisk och krispig kompott till en söt och krämig chokladmousse.

1 blodgrape
2 apelsiner
2 passionsfrukter

Skala och skär upp grapen och apelsinerna. Blanda dem med passionsfrukten.

Fler recept från Saras Smaker finner du här

Vykort med mönstermyller och formfröjd


Nyhet från Yra Form! Vackra vykort med dalamotiv av grafiska formgivaren Catharina Johnson i Borlänge.

"Mönsterkollektionen rötter handlar om minnen och traditioner. Den är en hyllning till Dalarna och mitt ursprung. Med lekfullhet och fantasi skapar jag mönster av stiliserade symboler för att sprida den färgprakt och formglädje vi har i vårt kulturarv. Mönstermyller och formfröjd är mitt manifest."

Beställ via mail till yraform@telia.com

Idag finns vykorten att köpa på Torsångs café i Borlänge kl 17-20 tillsammans med Petra Olsson som visar och säljer sina smycken.

torsdag 15 december 2011

Årets julklapp?Ylva Skarp, Leksands skickliga formgivare och kalligraf, har skapat mönstret på den snygga retroradion som är en alldeles färsk nyhet från Clas Ohlson. Den stoppar vi ner först av allt i vår julklappssäck!

Läs mer:

Produktsida på clasohlson.se

Ylva Skarps hemsida