fredag 2 december 2011

Saras Smaker: Tre små goda


Wienernougat

250 gr nougat
125 gr mörk choklad (70%)
75 gr flagad mandel

Smält nougaten och chokladen i ett vattenbad på spisen och rosta under tiden mandel i en torr het stekpanna så att den blir vackert rostad. När sedan chokladen har smält, blanda i mandeln och häll upp i en bakpappersklädd form på cirka 15x15 cm. Låt kakan sedan stelna i kylen minst en timme. Ta sedan och skär upp kakan i mindre bitar och förvara dem i kylen.


Saltad cashewtryffel

250 gr mörk choklad (70%)
50 gr smör
1 dl grädde
1 tsk honung
1/2 krm salt
2 stänk cayennepeppar
1 1/2 dl rostade och saltade cashewnötter (hackade)

Koka upp grädden, tag av den från plattan och låt sedan chokladen smälta i kastrullen
tillsammans med honungen. När den har smält rörs smöret i. Smaksätt chokladen med salt och cayennepepparn. Häll över i ny skål och låt tryffelsmeten svalna och tjockna till under omrörning då och då tills den svalnat helt. Häll då upp tryffeln i en spritspåse och spritsa ut 2 centimeter tjocka längder på en plastad skärbräda och ställ in i kylen för att stelna till sig i cirka 30 minuter. Skär sedan upp längderna i 2 cm stora bitar och forma dem hastigt till kulor med hjälp av rena och torra händer. Rulla dem sedan i de hackade cashewnötterna. Förvara även dessa i kylen.


Fruktmandelrullar smaksatta med mörk rom

200 gr mandelmassa
1 dl russin
1 dl hackade torkade aprikoser
1,5 msk mörk rom
75 gr mörk choklad
1 tsk naturell olja

Blanda mandelmassan med russin och aprikoser. Smaksätt med mörk rom. Rulla ut till 4 cm lång, tjock korv och låt den vila i kylen medan chokladen och oljan smälts i ett vattenbad. Pensla chokladen över fruktmandelrullen. För bästa resultat med penslingen bör rullen penslas i två omgångar. Först den övre delen och när den har fått stelna i kylen penslas den undre, då får man ett jämnt lager med choklad runt hela rullen.

Fler recept från Saras Smaker hittar du här

onsdag 30 november 2011

Nygammalt från 38:e Gatan

På en av Leksands julmarknadsgator hittade vi två kreativa systrar med rötter i Dalarna. Genom webbshopen 38:e Gatan säljer de upp-piffade möbler och prylar. Helt i tidens tecken!
Dalaliv föll för den lilla lampan med röd lampfot och blommig skärm som nu sprider ljus hemma i vintermörkret. Lampan i förgrunden hade vi gärna också köpt - men tyvärr hann någon annan före...

Läs mer

tisdag 29 november 2011

I väntan på paket

Den här?


Eller den här?


Och kanske även den här?


Handsydda julstrumpor med skinndetaljer från Lars of Scandinavia. Den ena blir inte den andra lik när designern och skinnskräddaren Täpp Lars Arnesson i Malung tillverkar julaftonens viktigaste klädesplagg - en julstrumpa för rätt så stora paket.Kontakta Täpp Lars för info om försäljningsställen.

Läs mer