fredag 7 februari 2014

Saras Smaker: Dillmarinerad bönsallad med smörstekt torskrygg och apelsinaioli


"Denna rätt är riktigt god att ha i picknickväskan till sommaren, men byt då ut torskryggen till en härlig bit med varmrökt lax och lite färskt bröd."

Middag för 2 personer:

2 portionsbitar torskrygg
salt & svartpeppar
smör att steka i
2 dl kokta mungbönor
2 dl kokta vita bönor
1/2 gurka
10 färska gröna sparrisar
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
3 msk olivolja
1 msk citronsaft
3 nypor havssalt
3 varv med svartpepparkvarnen
1 dl majonnäs (egen eller köpt)
finrivet skal från 1 citron och 1 apelsin
1 msk saft från apelsinen
1/2 msk saft från citronen
1/2 vitlöksklyfta - pressas
1 krm salt
ett stänk cayennepeppar

Börja med apelsinaiolin: Blanda majonnäs/skal/saft/vitlök i en skål. Smaka av med salt och cayennepeppar. Låt aiolin stå och mogna lite i kylen tills servering.

Skala och kärna ur gurkan, skär den i tunna bågar. Tvätta sparrisen och skär dem i lika stora bitar som gurkan. Lägg allt i en bunke. Tillsätt dill/gräslök/olivolja/citronsaft/havssalt och svartpeppar. Blanda och tillsätt bönorna. Tänk på att vända runt bönorna försiktigt så att de behåller sin form. Låt gärna salladen stå och gotta sig ett tag i kylen innan den ska ätas.

Salta och peppra torskryggen. Stek i smör så att den får en vacker yta. Sätt sedan in torsken i ugnen på 125 grader i cirka 10 minuter tills den fått en innertemperatur på 54 grader.

Toppa med lite fräscha groddar!


Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html

Recept & foto: Sara Nyström.

Var är masen


I min barndom satt en kulla och en mas på väggen i familjens sommarstuga. Men stugan är såld och tavlorna borta. Till min glädje fann jag kullan på en loppis härförleden. Men var kan jag hitta masen? Tipsa mig gärna!

Underground Princess

Två i trä


Falujungfrun har man ju hört talas om. Men Rättviksjungfrun? Fröknarna tu fotade jag på en loppis (BK:s Gammalt & Nytt) i Insjön igår.