lördag 26 november 2011

Malungs Lucia ikväll!Klockan 19 ikväll är det åter igen dags för det vackra Luciaframträdandet i Malungs kyrka. Missa inte detta unika tillfälle till sång, musik och färgprakt!

Läs mer

fredag 25 november 2011

Ny webshop! En del av Dalarna kan bli din


Ska du skriva din önskelista i helgen? Då ska du gå in på Reform Designs webshop som premiäröppnar idag. Här finner du smycken inspirerade av mönster och detaljer i Leksandsdräkten.Det är inredaren Stina Pellas som ligger bakom den nya serien som består av armband, örhängen, halsband och ringar. Samtliga armband är sydda för hand och finns i ett flertal färgställningar och storlekar. Dalaliv önskar Reform Design lycka till med lanseringen!Till webshopen

torsdag 24 november 2011

Serien Siljan


Förutom Hemtex Karin Larsson-serie så har man tagit fram ännu fler dalainspirerade produkter. Under namnet Siljan säljs påslakanset, hissgardin, servetter, glöggmuggar och dukar. Allt i rött och vitt vilket passar fint i jul!

Läs mer

onsdag 23 november 2011

Mjuka kullor från Huset vid ån


Unika Waldorfdockor från faluföretaget Huset vid ån som även tillverkar den Larsson-inspirerade näckroslampan som vi tidigare skrivit om. Dockan är handsydd i naturmaterial och blir en kär vän för de små.

Läs mer

måndag 21 november 2011

Ny bok! Med hjärtat i Borlänge


Agneta Barles bok Med hjärtat i Borlänge släpps nu på fredag. Här berättar hon om boken:

"Detta är en ”här och nu – bok” om Borlänge med omgivningar. Jag vill lyfta fram det som händer idag, människors drivkraft, det globala perspektivet och det som gör Borlänge till en plats som man vill stanna länge i, upptäcka och resa runt i.
När musikern Randy K reste till Borlänge för att göra en dokumentärfilm om svenskarna blev han först besviken. Han berättade hur han sett en tunn hinna av is och snö kring människorna han mötte. Men att det gällde att skrapa bort den. ”Sedan, när den är borta så finns det en vacker, varm eld som brinner klart.”

Själv tycker jag att folk är lätta att prata med här, beslutsvägarna är korta och här finns en positiv inställning till nya idéer och initiativ. Borlänge är också en kommun med en tydlig själ. Den har haft några tuffa år som man lagt bakom sig. Den är ung, nyfiken och pigg på utmaningar. Samtidigt är den förankrad i historien och marken kring Tunaslätten och Dalälven.

Tillsammans med fotograf Per Eriksson har jag gjort en resa hit och dit i kommunen, besökt företag och konsthantverkare, suttit på caféer och gått på museer, pratat med eldsjälar och vanliga Borlängebor, följt spåren bakåt och framåt i tiden. Vi har lyft blicken och inte sällan hamnat långt ut i världen. Vi har till och med gått under jord. Vi har hittat mer än vi hade kunnat ana."

Läs mer

Pureness by PetraMed den speciella Ornäsbjörken som inspirationskälla och med material som silver och plexiglas har Petra Olsson skapat en unik smyckeskollektion under namnet Betula Pendula Dalecarlica.

– Det är den karaktäristiska formen i det frodiga bladverket med smala, djupt flikiga blad som länge tilltalat mig och som inspirerade mig till att formge kollektionen, säger Petra Olsson från Borlänge, ny daladesigner vars kollektioner går under namnet Pureness.

Idén har funnits där i många år, att skapa något vackert och riktigt lokalt.
– Ornäsbjörken har sin speciella historia som sträcker sig tillbaka till år 1767 då den lilla björken upptäcktes i ett skogsbryn i Lilla Ornäs i Dalarna. Björken namngavs först år 1781 av Carl von Linné den yngre, då den fick sitt latinska namn Betula Pendula Dalecarlica. Ornäsbjörken utnämndes 1985 till Sveriges riksträd, berättar Petra.Det vackra ornäslövet med djupt flikiga blad finns som hängsmycke i sterling silver. I kollektionen finns även örhängen i silver samt halssmycken i plexiglas. Trots att Petra är en ny designer har hennes smycken snabbt fått spridning.

– En vän köpte ett smycke och det gjorde att andra fick upp ögonen för det och jag fick sälja fler och så vidare. Det ledde även till att Agneta Barle, Ordförrådet, som nu i dagarna ger ut boken ”Med hjärtat i Borlänge”, fick se smycket och tog kontakt med mig för en intervju med mig som designer, vilket blev naturligt eftersom boken även har ett kapitel om Ornäsbjörkens historia.Petra gör även andra smycken.
– Det var kul att slå på teven och se att en av deltagarna i True Talant bar mitt smycke, säger Petra.

Kollektionen Betula Pendula Dalecarlica finns till försäljning hos Guldsmedjan och på Turistbyrån i Borlänge samt på Lantliv i Leksand.

För mer information kontakta Petra Olsson, 070-536 85 96, info@pureness.se, facebook.com/PURENESSbyPetra.