onsdag 11 december 2013

Trädgårdsmästare Blomqvist: Julklappstips


Snön har lagt sig över Dalarna och det är inte långt kvar till jul. Trädgården har gått till vila och sover redan sött under det mjuka vita täcket. Det är inte mycket arbete man kan uträtta utomhus frånsett att skotta snö, hämta ved och mata fåglarna. Men skönt är väl det? Då kan man ju fundera på vilka hårda paket man ska ge bort som julklappar istället. Trädgårdsböcker till exempel…

Trädgårdar gör sig bäst i verkligheten och är svåra att skriva om på ett sätt som inte är antingen torrt fackmannamässigt eller tramsigt och sockrat med adjektiv av typen ”förtjusande” och ”bedårande”. Det kommer ut floder av trädgårdslitteratur och det är inte helt lätt att sålla ut guldkornen. Men jag gjorde ett besök på bokhandeln vid torget här i Leksand och bläddrade lite i den aktuella utgivningen, och jag hittade en del titlar som jag själv skulle bli glad åt att få i mina paket.




Karin Berglund är kanske landets främsta trädgårdsskribent. Hennes Samtal i trädgården kom ut redan ifjol. Undertiteln lyder: hos konstnärer, scenografer, författare, musiker, landskapsarkitekter… och hon har besökt trädgårdsintresserade personligheter över hela landet. Dalarna finns representerat genom bland andra Göran Greider och hans ”ogräsodlingar” i Dala-Floda.


Lena Israelsson är ett annat pålitligt namn. Hon har grönsaker som specialitet och hennes senaste bok heter Gourmetträdgården. Utifrån lång erfarenhet och omfattande smaktester berättar hon helt enkelt vilka köksväxter som smakar bäst. Det visar sig ofta vara de äldre, inte så hårt förädlade, sorterna. Lenas Handbok för köksträdgården finns också fortfarande i handeln. Den är omistlig för alla som tycker om att odla sina egna grönsaker.

Ännu en fin liten bok om trädgårdens ätliga växter är Från aprikos till äpple av Christina Högardh-Ihr.


Några som tagit grönsaksodling på allvar är Gustav och Marie Mandelmann. I mitten av 90-talet lämnade de storstadslivet i Stockholm, köpte en förfallen gård på Österlen i Skåne och började ägna sig åt självhushållning. Nu har de samlat sina erfarenheter i den vackra boken Självhushållning på Djupadal.

En punkigare variant på självhushållningstemat är Stefans lilla gröna av Stefan Sundström, som i mitt tycke faktiskt är bättre som skribent och filosof än som musiker. Boken innehåller recept på bland annat ”surmört” och många sköna bilder på en okammad och orakad Stefan iförd gummistövlar och trasiga jeans.

Lundens skugga heter Hannu Sarenströms senaste bok, i vilken han lovordar de skuggiga miljöer där trädgårdens, i hans tycke, vackraste växter trivs bäst. Jag är också en skuggvarelse och kan bara hålla med.

Vill man ha en heltäckande bok om trädgårdsodling är Odlarens handbok av André Strömqvist (med rötterna i Falun) det klart bästa valet just nu. Den gavs ut redan våren 2012 men kommer förmodligen inte att åldras i första taget, även om den nästan ångar av kompost.


Avslutningsvis vill jag också tipsa om årets upplaga av klassikern Julstämning, som innehåller ett fylligt reportage om Hildasholms trädgårdar skrivet av Monnica Söderberg.

God Jul!

/Ingemar Blomqvist (text och foton)


Böckerna som nämns i texten:


Samtal i trädgården, Karin Berglund (Norstedts 2012)

Gourmetträdgården, Lena Israelsson (Bonnier Fakta 2013)

Handbok för köksträdgården, Lena Israelsson (Bonnier Fakta 2011)

Från aprikos till äpple, Christina Högardh-Ihr (Norstedts 2013)

Självhushållning på Djupadal, Gustav och Marie Mandelmann (Bonnier Fakta 2013)

Stefans lilla gröna, Stefan Sundström (ETC förlag 2010)

Lundens skugga, Hannu Sarenström (Norstedts 2013)

Odlarens handbok, André Strömqvist (Norstedts 2012)

Julstämning 2013 (Semic 2013)



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar