fredag 27 januari 2012

Saras Smaker bjuder på tantrecept



"Plocka fram farmors formar ur skåpet och häng på tantmodet!"

Musslorna
cirka 20 formar

125 gr smör, rumstempererat
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker

Smörj formarna och blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare. Arbeta snabbt ihop degen tills den blir smidig. Dela upp degen i lika stora delar och tryck sedan ut dem i formarna. Grädda av på 175 grader i cirka 13 minuter. Låt svalna något i formarna. Stjälp upp på ett plant underlag. Formarna kan bakas i förväg och förvaras i frysen utan problem. Håller upp till 3 månader utan problem.


Äppelkompott

2 stora äpplen, gärna Ingrid Marie
0,75 dl socker
0,75 dl ljussirap
1 lime (både skal och saft)

Börja med att riva av limeskalet och låt det ligga på en tallrik och torka för garnering av äppelmusslor. Tvätta äpplena och tärna dem smått i cirka 0,5 cm x 0,5cm. Lägg i kastrull och pressa över saften från limen. Tillsätt även socker och sirap. Låt äpplena koka upp och sjudas ner i cirka 10-15 minuter på medelhög värme tills de har kokat ihop till en kompott. Låt svalna helt innan den läggs på musslan.


Mandelgrädde

3 dl grädde
75 gr finriven mandelmassa

Blanda grädde och mandelmassa i en bunke och vispa upp.

När fikat vankas läggs äppelkompotten i musslan. Toppa med mandelgrädde och limeskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar