tisdag 11 december 2012

Saras Smaker: Mjuk pepparkaka med färskost



4 ägg
4 dl socker
175 gr smör
3 1/2 dl naturell fil
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kanel
1/2 krm salt
ett stänk cayennepeppar

färskost och florsocker till topping

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt kryddorna tillsammans med smöret och filen. Rör ner mjölet, som först blandats med bakpulver, i smeten. Klä in en långpanna (cirka 30 x 40 cm) med bakplåtspapper och häll över pepparkakssmeten i pannan. Grädda av i ugnen på 150 grader i cirka 40 - 45 min. Prova med en sticka så att den gräddats klart i mitten. Låt kakan svalna något i formen innan den vänds upp på en bricka där den får svalna helt under formen. När den svalnat helt skärs den upp i bitar om 4 x 4 cm, den går utmärkt att ha i frysen och när adventsfikat närmar sig är det bara och ta fram så många bitar som behövs. Till topping kan du ta naturell färskost.  Den som är lite mer sötsugen kan bland 50 gr färskost med 1 msk florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar