Grunddegen - en enkel mördeg
200 gr smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 äggula
Blanda och arbeta snabbt ihop mjöl, socker, smör och äggula. Låt sedan degen vila i kylen cirka 20 minuter.
Dela sedan upp degen i tre lika stora delar och baka följande kakor, en i taget.
Småkakor med apelsin och basilikamarmelad
(cirka 25 st.)
1/3 mördeg
1/2 dl apelsinmarmelad
10 finhackade färska basilikablad
Blanda ner basilikan i apelsinmarmeladen och rör ihop väl. Forma mördegen till små och runda bollar och lägg upp på en ugnsplåt med bakpapper. Använd sedan tummen och gör små gropar i kakorna så att små "skålar" bildas.
Fyll med apelsin/basilikamarmelad och grädda av i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter. Ta ut kakorna och låt dem svalna något på plåten innan de får svalna helt på en tallrik.
Limerullar med ett frostat täcke av cocos och vit choklad
(cirka.25 st.)
1/3 mördegsgrund
skal från 1 lime
saft från 1/3 lime
2 dl cocosflingor
100 gr vit choklad
1 tsk matolja
Riv ner limeskalet och pressa limesaften över mördegen. Arbeta snabbt ihop degen. Dela upp den
i fyra delar och rulla dem till en centimeter tjocka längder. Dela med en kniv så att varje del blir 5 centimeter lång. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och grädda av i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Under tiden smälts choklad tillsammans med matolja i ett vattenbad på spisen. Rör noga under tiden.
När "kaksticksen" svalnat helt doppas de i chokladen och rullas därefter i cocosflingorna.
Ett litet tips: ha en tallrik i frysen och när sticksen rullats i cocos läggs de på den frysta tallriken. På så sätt stelnar de fortare och du minimerar kladd.
Små bittra chokladslantar med mandel
(cirka 25 st.)
1/3 mördegsgrund
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 msk kakao
30 gr mörk choklad 70%
1/2 dl finhackad mandel
Blanda i kakao och vaniljpulver i mördegen och arbeta in det snabbt. Forma sedan små bollar och tryck till dem med en sked så de blir jämna och släta som små slantar.
Grädda i ugn på 175 grader i cirka 10-12 minuter. Låt dem sedan svalna på plåten. Smält chokladen och ringla lite över varje kaka . Strössla med mandeln. Dessa småkakor är perfekta att ha i frysen och tas fram när man vill bjuda på det lilla extra till kaffet.
Fler recept från Saras Smaker hittar du här!
Recept och foto: Sara Nyström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar