fredag 31 januari 2014
Saras Smaker: Zucchinilåda med keso- och parmesantäcke
"En smakrik rätt som passar bra tillsammans med en fräsch sallad med tomater och lite hackade valnötter."
(Ugnsform cirka 29 x 30 cm)
2 zucchini
salt
olivolja
hushållspapper
1 burk krossade tomater
8 st soltorkade tomater i olja
2 morötter
2 msk mörk balsamvinäger eller vanlig vinäger
1 1/2 tsk torkad dragon
1 msk honung
salt och några varv med pepparkvarnen
200 gr kokta kikärtor = 1 burk avrunna
3 dl gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt matlagningsvin eller vanligt vitt
1/2 dl vatten
1 tsk örtsalt
2 dl keso
2 dl grovriven parmesan
1 1/2 dl lätt crème fraiche
salt
cayennepeppar
Skär zucchini i tunna skivor, cirka 5 mm tjocka. Lägg skivorna på hushållspapper, strö på lite salt och lägg hushållspapper ovanpå. Går bra att lägga i flera lager. Detta gör man för att dra ut vattnet i zucchinin så att den håller sig lite hårdare i köttet. Låt ligga i minst 20 minuter, det vill säga under den tid du förbereder fyllningen.
Riv morötterna grovt. Finhacka soltorkade tomater, blanda tillsammans med krossade tomater, balsamvinäger, honung och dragon i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Blanda kikärtor och gröna ärtor tillsammans med vin/vatten och vitlök i en bunke. Mixa allt grovt. Smaka av med örtsalt. Blanda keso/parmesan/crème fraiche i en bunke och smaka av med salt och några stänk cayennepeppar.
När de tre fyllningarna är klara hettas en stekpanna upp på hög värme. Häll i några stänk olja och stek sedan zucchiniskivorna på båda sidorna. Ett tips är att använda gaffel och vända skivorna med. Och pass på! Det skvätter, så ha inga barn i närheten! Lägg sedan de färdigstekta skivorna på lite hushållspapper igen så att de torkas av lite innan du lägger dem i formen.
Varva sedan zucchini/tomatsås/kikärtsröra i två lager (två omgångar). Toppa med kesoröran. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter eller tills den är vackert gyllenbrun.
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
Recept & foto: Sara Nyström
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar