onsdag 19 mars 2014
Saras Smaker: BBQ-glaze och överfulla potatisar
"En BBQ-glaze som du kan pensla kött med och servera som en god sås. De överfulla gratinerade potatisarna passar bra till såsen och det grillade."
BBQ glaze med torkade kryddor
500 ml passerade tomater
3 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk allkrydda
2 msk paprikapulver
1 tsk ingefära
1 krm chilipulver
5 msk worcestersås
6 msk ljus sirap
4 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
3 msk whisky
Blanda allt utom honung och whisky i en kastrull. Koka upp såsen, låt sjuda i 20 minuter. Var noga med att röra under tidens gång, när det är 5 minuter kvar får honung och whisky gå med i såsen.
Såsen är nu klar att använda både till att pensla på köttet när man grillar det och ha som god sås vid sidan om.
Gratinerade överfulla potatisar
4 portioner
12 hela potatisar (modell mjöliga och cirka 6-7 cm stora)
flingsalt
Tvätta potatisen med skalet på. Strö lite flingsalt i botten på en ugnssäker form. Lägg i de hela potatisarna i formen och kör dem klara i ugnen på 150 grader i cirka 1 timme, beroende på storleken. Känn med en potatissticka så att du vet när de är helt klara.
Under tiden potatisarna svalnar lite, blandar du till:
1 liten rödlök - finhackad
1/2 dl hackad gräslök
125 gr mozzarella i mindre tärningar
1 1/2 dl crème fraiche
1 tsk flingsalt
5 varv med svartpepparkvarnen
Skär sedan av toppen på potatisarna och gröp ur alla potatisar så att de blir tomma skal som du sedan kan fylla. Hacka igenom den urgröpta potatisen och blanda med lök- och mozzarellablandningen. Fyll de tomma skalen med blandningen och fyll dem ordentligt. Ställ över i ugnsformen igen. Gratinera i ugn på 200 grader i cirka 15-20 minuter tills att mozzarellan smälter i potatisarna och de fått en vacker gyllenbrun färg.
Recept & foto: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här: http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html
.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar