torsdag 4 december 2014

Saras Smaker: Adventsmys med saffransmazarin och varm cider



Saffransmazarin
1 springform
3 ägg
2,5 dl socker
0,5 gr saffran
250 gr kesella
50 gr smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 dl mandelmjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 tsk bakpulver

Glasyr
3 dl florsocker
2,5 msk vatten 

Smör och ströbröd till och smörja springformen Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och tillsätt saffranet och låt det stå och dra en stund. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ned kesella, vaniljpulver och salt. Vänd ner mjöl, mandelmjöl och bakpulver och rör ihop snabbt. Häll i saffranssmöret och blanda väl. Häll över smeten i den smörade springformen och grädda kakan i 160 grader i 40-45 minuter. Testa med en nål så att den har stelnat helt. Ta ut kakan och låt den svalna innan glasyren läggs på.

Blanda ihop florsocker och vatten och bred försiktigt på saffranskakan. Vill man dekorera lite extra kan man spritsa med mörk choklad.

Varm cider
1 liter äppelcider
1 dl ljus muscovadosocker
3 st kanelstänger
5 hela stjärnanis
3 st pomeransskal

Häll cidern i en kastrull och tillsätt muscovadosocker, kanel, stjärnanis och pomeransskal. Sjud sedan cidern i 20 minuter på medelhög värme. Sila genom en sil och servera den rykande het.

Recept & foton: Sara Nyström
Fler recept av Saras Smaker hittar du här:
http://www.dalaliv.se/sarassmaker.html



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar